[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=””][vc_column][vc_column_text]

Zo af en toe overkomt het ons allemaal wel eens; een coaching gesprek loopt vast, je vind  geen oplossing in een meningsverschil met een collega of je raakt in een eindeloze discussie met je zoon over zijn huiswerk. Je bent beland in de situatie waarin ieder op zijn eigen standpunt blijft staan. Het kan dan verhelderend zijn de situatie eens vanuit een andere hoek te bezien, en andere ‘waarneemposities’ in te nemen.

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk de eerste positie. Je bekijkt de situatie door je eigen ogen. Je ervaart jezelf met al je innerlijke gedachten, gevoelens, ervaringen, dromen en wensen. Je vraagt je vooral af welke invloed de relatie met de ander op jou heeft of wat de situatie voor jou betekent. Een handige positie als je de recht op je doel af wilt. Je loopt dan wel het risico soms te weinig rekening te houden met de ander.

Dan is er natuurlijk ook een tweede positie. Je stapt als het ware in het lichaam van de ander en kijkt naar jezelf, de relatie of situatie vanuit het oogpunt van de ander. Zo kan het makkelijker worden de emoties of reacties van een ander naar jou beter te begrijpen. Mensen die vaak in deze positie zijn, zijn geneigd zichzelf gemakkelijk te vergeten.

En dan is er nog de derde positie. Je kijkt van een afstand naar het totale plaatje met daarin jezelf, de ander en de relatie/situatie. Je ziet gemakkelijker wat helpend is en wordt als het ware de adviseur of coach van jezelf, met een ander perspectief en andere hulpbronnen.

Hoe flexibeler je bent in het wisselen van posities, hoe meer informatie je krijgt, hoe gemakkelijker het wordt om een situatie te begrijpen of een doel te kunnen bereiken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *