[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=””][vc_column][vc_column_text]Hoe dichtbij laat jij een (on)bekend iemand op jou afkomen? Eén meter, twee meter of misschien wel met de neuzen tegen elkaar? Wat is jouw persoonlijke grens en wanneer is die bereikt?

Regelmatig doen wij tijdens onze training een fysieke oefening met de deelnemers. Tijdens deze oefening loopt de trainer recht op hen af en de deelnemer bepaalt wanneer de trainer moet stoppen. Het doel van deze oefening is dat de deelnemers zelf bepalen wat hun persoonlijke grens is.

Het is altijd fascinerend om te ervaren dat ieders grens weer ergens anders ligt. Sommige personen geven hun grens al aan terwijl de ander ze nog geen hand heeft kunnen schudden. Anderen kiezen voor de veilige comfortzone van een meter en een enkeling gaat bewust of onbewust de uitdaging aan om de ander te laten naderen tot tegen de eigen neus. Wat voor de één ver weg lijkt, is voor een ander ‘gevaarlijk’ dichtbij.

Soms laten deelnemers bijna letterlijk over zich heen lopen of houden ze de ander op wel heel grote afstand tijdens deze oefening. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze schrikken van hun eigen gedrag. “Laat ik altijd over mij heen lopen?” of “ben ik echt zo afstandelijk?” is dan ook een vraag die veel gesteld wordt na afloop van deze oefening.

Het is mooi om waar te nemen dat, met een eenvoudige oefening als deze, de emotie aangeraakt wordt. Wat maakt dat het misschien eenvoudig lijkt om in een dergelijke oefening de grens duidelijk te stellen, terwijl we in contacten met collega’s en klanten niet altijd zo duidelijk onze grenzen stellen?

Wees je bewust van jouw grenzen! Ervaar je eigen persoonlijke grens, leer er mee te variëren en durf duidelijk te tonen aan je omgeving wat voor jou goed voelt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *