[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=””][vc_column][vc_column_text]Gepassioneerd coach Roman Talman begon in het najaar van 2014, samen met Hans Neijenhuis, zijn bedrijf the CoachStation. Coachen voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken is een belangrijk uitgangspunt. Via Seats2meet kwamen ze in contact met Utrecht in de Cirkel, waarbij de twee startups elkaar vonden. 

Hoe is The CoachStation tot stand gekomen?
Ongeveer twee jaar geleden zijn Hans Neijenhuis en ik vertrokken bij onze toenmalige werkgever. We hebben jarenlang allebei een managementfunctie binnen de financiële dienstverlening vervuld en waren op zoek naar een nieuwe uitdaging. Na ons vertrek zijn wij altijd met elkaar in contact gebleven. Tijdens deze gesprekken kwamen wij al snel tot de conclusie dat het coachende deel van de managersrol ons altijd het meest heeft aangesproken. Vervolgens zijn we onze krachten gaan bundelen en is The CoachStation ontstaan.”

Waarom spreekt coachen je zo aan?
Het is altijd fijn om mensen in beweging te krijgen, en het maakt niet uit in welke rol dit is. Het kan dus bijvoorbeeld als coach, trainer, trainingsacteur of manager zijn, waarin wij de mensen coachen. Wij zijn overtuigd dat wij daarin een goede bijdrage kunnen leveren. In mijn tijd als manager bestond slechts 20% van mijn taken uit het coachen van de collega’s. In mijn visie is dit veel te weinig. Vaak hebben mensen behoefte aan coaching en dat schiet er regelmatig, helaas, bij in. En dat terwijl op korte- en lange termijn investeren in coaching waarde oplevert voor de mensen én de organisatie.

De link met Utrecht in de Cirkel: We weten dat Skype of Facetime bestaat, toch wordt er in de coachingswereld nog niet veel gebruik van gemaakt. Het is niet zo dat we iets heel nieuws creëren, maar we bedachten een soort nieuwe vorm. 360° graden fotografie is er ook al, Utrecht in de Cirkel laat je de stad Utrecht echter op hele nieuwe wijze beleven. Voor toeristen, locals of liefhebbers. Door zo’n vernieuwende bril bekijken we straks de Domtoren of het Neude. Dat vind ik mooi en interessant. Een gebruikte techniek in een nieuw jasje gieten, dat is echt een raakvlak tussen The CoachStation en Utrecht in de Cirkel. Daarnaast is David Verwer (initiatiefnemer Utrecht in de Cirkel) net als wij, een start-up begonnen. Dit moedigen we aan en zien we vol enthousiasme tegemoet.

Coachen jullie vanuit een bepaalde overtuiging?
Wij werken met vier pijlers: talent, ambitie, overtuiging en energie. Als individu ben je iemand, je wilt iets bereiken, je gelooft ergens in en hebt de drive om hiervoor aan de slag te gaan. Als een van de pijlers wat minder aanwezig is, kan dat voor een blokkade of negatieve energie zorgen. Ongeacht of je nu een schoolverlater, midcareer of directeur bent. Wij willen ze weer in beweging zetten.

Hoe zien we dit in de praktijk terug?
Vergelijk het met voetbal coachen bij de F’jes. Ik hoef niet aan het einde van het seizoen kampioen te worden, zolang de kinderen beter zijn geworden en volgend jaar verder willen spelen, ben ik tevreden. Zo werkt coachen in bedrijfsleven voor ons ook: geen ultieme doelstellingen. Door mensen in beweging te krijgen, krijgen we ze vooruit. De weg en stappen die worden gemaakt zijn het belangrijkste, een echt eindstation is er dan ook niet, omdat je altijd in beweging blijft.

Maak je onderscheid tussen de mens binnen de organisatie én daar buiten?
Stel je zit bij een afvalcoach, omdat je wilt afvallen. Maar de gebruikte techniek van de coach voelt niet goed: dan gaat het niet werken. Zo geldt dat net zo goed in de branches waarin wij opereren. De klant dient daarin goed begeleid te worden. Wanneer iemand niet lekker in z’n vel zit, wordt het al gauw persoonlijke coaching. Dit kan ervoor zorgen dat iemand ook weer beter gaat functioneren binnen zijn functie of vice versa.

Kijkend naar The CoachStation: hoe ver zijn jullie zelf ‘in beweging’?
The CoachStation is een start-up. Van het bouwen van de website, netwerken tot het maken van de visitekaartjes: alles geeft ons energie. Ons specialisme is het coachen van mensen die werken binnen grote organisaties op grote operationele afdelingen. Hierin hebben wij wel twintig jaar ervaring in het bedrijfsleven en begrijpen wat daar speelt. Ook die wereld ondergaat veel veranderingen. Hier proberen wij onszelf én onze klanten zo goed mogelijk mee om te laten gaan.

Wat zijn jullie ambities?
Een van de diensten die wij aanbieden is de 10MinuteCoach, een digitale vorm van visuele coaching via bijvoorbeeld Skype of Facetime. Hier zit volgens ons echt toekomst in. Los van de benaming hoeft een coachingsgesprek vaak ook niet lang te zijn, voor een korte vraag of opmerking zijn we altijd bereikbaar. Daarnaast begrijpen wij heel goed dat het voor een werkgever niet praktisch is, wanneer een werknemer voor een coachingsgesprek meer dan een uur moet reizen. 10MinuteCoach, vanuit de vertrouwde omgeving benaderbaar coachen, kan dan echt oplossingen bieden en een aanvulling zijn op het bestaande coachingsaanbod.

Benaderbaar coachen: in welke opzichten?
Naast dat we goed benaderbaar zijn, is het ook ons streven bereikbaar te zijn voor zo veel mogelijk mensen. Van mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt, een administratief medewerker tot leidinggevende. Coaching hoeft niet per se duur te zijn. Door onder andere niet te hoge tarieven te vragen, de vier pijlers aan te houden en 10MinuteCoaching aan te bieden, proberen we onze dienst zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.

Hoe blijf je zelf als coach vernieuwen?
Dat kan bijvoorbeeld door te sparren met een coach of trainer die in een hele andere omgeving verkeert en anders naar de zaken kijkt. Wat heeft zo iemand dat hem uniek of anders maakt in de branche? Bijzondere coachingsmethodes- of oefeningen, die ons eigen verhaal kunnen ondersteunen, geven mij dan echt inspiratie. Verbinden met andere coaches is nu, en in de toekomst, gewoon erg belangrijk. Daarnaast volgen wij zelf ook opleiding en cursussen. Zo zorgen wij ervoor dat onze klanten én The CoachStation in beweging blijven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *